tirsdag, desember 2

Tur til Kyoto - lære kultur, religion og samfunn på én dag (Japansk turistmodell)

Dagens prosjekt var som følger: Bli kjent med kultur, religion og samfunn. En relativt ambisiøs oppgave, men vi hoppet i det med friskt mot - og turen gikk altså til Kyoto. Kyoto ligger ca 50 min fra Kobe med tog, litt inn i landet.

Kyoto er en av byene i Japan med mest bevarte kulturelle minner. Det florer av slott, palasser og templer. En av grunnene til at byen er så godt bevart er at amerikanerne droppet å bombe byen under 2.verdenskrig, nettop pga alle disse kulturminnene. Min påstand er at dette må være den surrealistiske varianten av verditenkning under en krig. Man dropper å bombe en by på grunn av kultur, men tar livet av over 200 000 mennesker et annet sted...

Uansett - byen er stinn av kulturelle skatter, og guidet av Lise og Helgi skulle vi prøve å komme gjennom de viktigste innslagene på én dag.



Vi startet med gullpaviljongen, et gullforgylt tempel med røtter tilbake til 1200-tallet. Tempelet kom på verdens kulturarvliste i 1994. Restaurering av tempelet har pågått over en lengre periode, og ble fullført i 2003.




Som dere ser på fargene så er det høst i Japan nå, skal sette sammen en colage litt senere så dere kan se alle de fantastiske fargene som florerer!

Tilbedelse





















Over ser dere bilder fra et av templene på området rundt gulltempelet. Her påkaller man guder, skriver bønnelapper, ofrer, og betaler ganske mye penger for å få velsignelser osv. Jeg skriver et eget punkt senere med litt mer info om akkurat dette. Krever litt nærmere gjennomgåelse...

NIJO CASTLE

Etter gullpaviljongen dro vi videre til Nijo Castle - nok en severdighet på Unescos liste. Slottet ble opprinnelig oppført i 1603, som hovedresidens for den første Shogun (for de som husker timene til KHH). Når den 15 shogun overgav makten til keiseren i 1867, ble det en del av eiendommene til keiserfamilien - og i 1939 ble det donert til Kyoto by. Slottet består av en ytre mur med en vannfylt vollgrav rundt, og en indre mur med en ny vollgrav rundt. Nedenfor kommer en colage med bilder fra slottet.


Det røde tempelet

Fra slott til nok et tempel - denne gangen rødt! Det første tempelet var mer en turistatraksjon - dette var i drift! Vi var så heldige å overvære deler av en bryllupsseremoni, noe som vistnok ikke er vanlig kost. I japansk bryllup går bruden klegg i det nasjonale stasplagget Kimono, men hun skifter antrekk flere ganger i løpet av festen. Forskjellige farger, forskjellige kjoler osv. Under "vielsen" er alle dønn seriøse - så det så egentlig mer ut som et begravelsesfølge enn et brudefølge, for oss vestlige gringos vel og merke. Fikk en tørr kommentar fra en av misjonærene at det bare er europeere som smiler på japanske brudebilder. Masse alvorlige japanere og noen veldige blide vestlige. Det bare må bli bra:-)



- KIYOMIZU TEMPLE -

Siste attraksjon for dagen var vintertempelet som ligger oppe i åssiden mot øst. Dette tempelet var ganske stort - og bygd litt annerledes enn de andre som lå nede på flata. Her fikk vi med oss solnedgangen - og det ble mulighet for å ta mange fine bilder! Og så fikk vi se hvor fort solnedgangen går på sydligere breddegrader. Har aldri sett sola bevege seg så fort! Også ved dette tempelet ble det i stor stil ofret og tilbedt - på ulike måter. Hellige kilder, dinge med bjeller, bønnelapper - osv osv. Se punkt nedenfor for mer informasjon.


Jeg lovte nærmere info om tilbedelse i templene. Nå må det skilles mellom "kjente" templer og tradisjonelle templer hvor turistene ikke kommer. Selv om de mener det seriøst begge plasser så er det ikke handling og salg ved de tradisjonelle templene. Der foregår det meste i stillhet - en mer verdig og seriøs "setting" rett og slett.

Men i forhold til templene som er turistatraksjoner er det en skikkelig surrealistisk greie her borte. Når du går rundt på området så har du følelsen av å være på tivoli, eller en eller annen kapitalistisk showbiz-greie, hvor noen har funnet ut at søken etter sannhet kan åpne lommebøkene til folk. Hellige vannboller, bønnelapper, lykkekasser - rett og slett nesten alt mulig. Religion og penger har jo vært big buisness før, og det funker enda. Fikk sterke assosiasjoner til filmen om Martin Luther og scenene fra Peterskirken i Roma - med avlatshandel osv. Når du går rundt sammen med alle japanerne har du en følelse av at det ikke stikker så dypt, at det hele er en kulturell greie, men misjonærene her ute forteller at sannheten er en ganske annen. F.eks. når kristne japanere døper ungene sine er det en del som også tar dem med til Shinto-templer osv. De klarer ikke å gi slipp på det gamle.

Japanerne har tradisjonelt mange rituelle handlinger rundt forskjellige stadier i livet. Forbønn ved fødsel, 1,3,5,7 år og liknende, og mange andre handlinger som de er sterkt knyttet til. Når de tar imot frelsen henger dette fortsatt sterkt i. For å møte dette lager mange av menighetene alternativer - for eksempel barnevelsignelser. Noe samme prinsippet som humanetisk forbund gjør i Norge. Men de gjør det kun der det er forenelig med den kristne tro.

Jeg tenkte ikke så mye over disse offer- og tilbedelseshandlingene mens vi gikk rundt - men i kveld datt det inn i hodet mitt: Dette er sannheten de søker!?! Jo mer jeg har tenkt på det, jo mer ser jeg hvor tomt det er. Når jeg setter det opp mot det vi kristne tror på blir forskjellen himmelvid (bokstavelig talt). Rett og slett en tankevekker!


Det var turen til Kyoto i grove trekk - som dere sikkert skjønner var det ganske masse inntrykk på én gang. Vi fikk også erfart japansk kollektivkultur - og det kan bekreftes at det er trangt på busser i Japan - veldig trangt...


Høstfarger




Solnedgang



Det var alt for i dag ... og mer enn nok:-)

GOD NATT!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hallo Tarjei!Virkelig kjekt å lese det du skriver, husker godt alle plassene du skriver om - for et land og for en kultur! Fint for oss å følge med, så fortsett å skrive:) Skal lese opp litt på morrasamlinga imorra. Vi har det forøvrig bra på distriktsbibelskole. Arigathå gåzaimas, haihai, såådeska! Sjøgress klarer jeg meg uten...:) Dag Erik

Følgere