torsdag, desember 4

Prat med rektor

I går traff jeg en helt fantastisk fyr ved navn Ritsu Takuwa - rektor ved Bibelskolen. Den mannen har utrolig mye å gjøre, men det ser ikke ut som det preger han nevneverdig. Jeg fikk avtalt én time i går til intervju - så her kommer en liten presentasjon.


Han heter altså Ritsu Takuwa - er 62 år og kommer fra en by som heter Matsue (vi drar dit i dag). Han er som nevnt rektor på bibelskolen, men i tillegg er han sjef for radioarbeidet som drives fra skolen - og er også med i mange komiteer. Hvordan får han tid til alt dette? Joda, han starter dagen klokken 06:30 med å vaske skolen sammen med elevene - deretter, kl 08, legger han til rette slik at radioarbeidet går greit. Resten av dagen går med til overnevnte stilling som rektor og komitéarbeid. Og arbeidsdagen avsluttes med at han forlater bygget som sistemann klokken 22:00. Altså en normal arbeidsdag på, hold deg fast, 15,5 timer! Jeg sa at i Norge ville han sannsynligvis vært fengslet for ekstrem overtredelse av arbeidsmiljøloven - men da bare lo han og sa at han trives utrolig godt i jobben:-) I tillegg til alt dette reiser han rundt i flere forskjellige menigheter på søndagene og taler.

Jeg tror det er riktig å si at mannen er en instutisjon i seg selv.

Før han ble rektor jobbet han som generalsekretær i VJELK, Vest Japan Evangeliske Lutherske Kirke.

Hvilken betydning tror du bibelskoleåret har for studentene?

- Det å være her har stor betydning for frelsesvisshet. Denne bibelskolen er den eneste i Japan hvor man lever og studerer sammen. Det er en lærdom for livet og en enorm mulighet til å gå dypere inn i Guds Ord. Mange får også et kall i løpet av året, eller har et sterkt ønske om å få se hva som er Guds vilje med livet. Vi legger opp til mye bønn og bibellesing.

Hva tenker du om dagens situasjon med få studenter - er det aktuelt å prøve å tilpasse seg det japanske systemet for å gjøre det letter å søke på bibelskolen?

- Det å tilpasse seg det japanske systemet er vanskelig. Dagens situasjon med dårligere tider, pressa situasjon og et vanskelig jobbmarked kan også være en mulighet for en slik skole. Nøden fremkaller behov for noe dypere.

Hva tenker du om at flere og flere pensjonister begynner på bibelskole?

- Det har jo sammenheng med det som er nevnt tidligere. Nå er aldersspennet på skolen ca 20 - 60 år, og vi synes det er flott å også ha pensjonister i miljøet. Å gå her er også et livsstudium - og da er det veldig pluss med stort aldersspenn!

Hvilken betydning har pengene vi samler inn?

- Tidligere fikk studentene stipend gjennom misjonen, men i dag betaler de fleste selv. Selv om kirken her har økt støtten til skolen, er det fortsatt ikke nok til den daglige drifta. Pengene dere samler inn er utrolig viktige, og en stor motivasjonskilde for oss!

Tror du flere ville søkt bibelskolen hvis de fikk stipend?

- Ja det er jeg nesten sikker på. Noen får stipend i dag, men det er kun for dem som virkelig har behov for det. Mange ville nok sett på det som en ekstra trygghet at økonomien var sikret.

Har dere noen inntakskrav?

- Vi har satt minimumsalderen til 17 år, ca samtidig som de er ferdig på highschool her ute. I tillegg må de ha vært døpt i minst ett år, de må ikke ha store problemer, og så må de ha en anbefaling fra presten i menigheten.

Har du noen avslutningsord?

- Dette er en liten skole - men det er viktig å ta til seg av evangeliet! Det er den største skatten vi har! Selv om vi er den minste bibelskolen i Japan, tjener vi med glede - og har ordet om korset i sentrum for alt vi driver med!

Hilser med Rom 8,1:

"Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus. "

Ingen kommentarer:

Følgere